Terdapat pelbagai variasi hulu keris semenanjung. Ada yang panggil jawa demam/Dewa sejuk, ayam teleng, patah tiga/kerdas, tapak kuda, tangkai labu, tajong, coteng dan beberapa jenis lagi. Kepelbagaian ulu ini tambah rumit lagi untuk difahami dengan pelbagai variasi kefahaman dan ketidakfahaman. Sebaiknya kalau nak hulu keris yang sesuai untuk kita terutamanya untuk tempur kita kena duduk bersama tukang. Sebenarnya dalam dunia pertukangan keris, masih ramai tukang sampir yang tak mampu membuat hulu dengan cantik, ini belum diambil kira untuk hulu yang baik. Berdasarkan sedikit pengalaman sendiri, tukang ulas/kritik lebih dan amat pakar dalam menentukan kriteria hulu yang terbaik berbanding tukang buat.
Wednesday, February 23, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
nasib baik saiz tapak tangan den samo dgn tapak tgk tukang...sonang nak ukur
Post a Comment