sambil fikir zikir sambil zikir fikir

Hadaplah Wajah Mu Ke Mana-Mana Di Situ Ada Tuhan


@Hak cipta terpelihara.Semua artikel dan foto dalam blog ini adalah milik mutlak Cikgu Nasir .
Dilarang sama sekali sebarang bentuk salinan, peniruan atau penerbitan semula tanpa izin penulis/pengarang.

HUBUNGI :

handphone/wassap : 0135292452
email : cikgunasir8130@gmail.com
fb: cikgunasir

Tuesday, July 14, 2009

Parahnya ...........

Dalam dunia moden hari ini ramai yang boleh bercakap tentang ilmu tasauf. Cakap mereka pula berdegar-degar tapi perangai masyaAllah. Dalam ilmu firasat pula tidak ada kurangnya, seolah-olah kasyaf. Ilmu sains mengalahkan profesor fizik, ilmu sejarah seolah-olah dah dapat Phd. Kadangkala terfikir juga, bila masa belajar? Sebaiknya simpanlah kebolehan dan kehebatan kita.

1 comment:

tpac said...

saya pernah mengikuti pengajian tasawuf di selangor. saya menambahkan pengetahuan denganpembacaan dan pertanyaan. saya dibantu oleh abang saya sendiri.
apa hyang saya dapati ialah, populariti pengajian tasauf mencanak2 masa kini melalui blog2, samada penyokong ataupun pembangkang. maka dengan itu, saya dapat mengeri mengapa kelas2 tasawuf biasanya tertutup dan hanya kepada ahlinya.
pengajian tasawuf dikaitkan entah bagaimana dengan cara untuk kaya harta, dan ilmu kebatinan. walhal tujuan asal pengajian tasawuf ialah untuk mengenal, menilai, dan mengukuhkan.
tasawuf uga dikaitkan dengan ajran salah. tetapi di sucikan melalui seminar2 tasawuf yang dianjurkan oleh beberapa negeri, spert NS. kitab2 yang menganjur kepada tasawuf pula bnyak yang datang dari Kelantan/patani. yaysan fatani menjadi pemnyambung printing kitab2. ada yang telah di barred dari penerbitan kerana unsur2 yang terkandung dalam kitab.

datuk paduka Nik Mahmud pd tahn 40 an mesti ada asas kukuh untuk menulis kitab pati rahsia.

syeikh daud fatani pula lebih menekankan fardhu ain berbanding yang lain. tetapi sekiranya tak baca kitab2 beliau, kita takkan tau bacaan semasa menyapu muka selepas memberi salam.

orang sekarang sibuk dengan keramat2 dari guru2 tasauf. pengajian entah kemana, keramat tak dijumpa, peribadi menyasar ke mana.